Monday, May 09, 2011

Стандарт "Кирил и Методий" от Eenk

С наближаването на 24 Май, всяка година се тръби за незнанието на младите хора, масовата липса на писмена култура, остаряването на образователната система и кадрите към нея.
В Eenk.com пуснаха пост, накратко разглеждащ проблемите в българския език.
Обърнете по-сериозно внимание на изключително уместната статия за "Капитал" и на развиващият се Neolog.

Съвсем кратки извадки от статията, което съвсем не значи, че трябва да си спестите пълното четене:

Ще направя нещо по-сериозно, защото поредицата от нехание за езика и избухване покрай 24 май ме кара да си мисля, че проблемът е в неадекватността на институциите, които уж стопанисват и популяризират (стария) език. А ме е яд, защото в момента българският е най-крив, развиващ се и по-интересен от когато и да било.

........

Миналото лято Oxford English Dictionary (тегло 65 кг, 20 тома, цена $1200) обяви официално, че спира да излиза на хартия, затова ние не трябва да преоткриваме топлата вода, като печатаме.

........

Всичко одобрено от стандарта "Кирил и Методий" ще е в публична, отворена база данни, която ще позволява външни програми (т.е. разработчици) да се обръщат към нея и да връща резултати. Така например всяко дете програмист може да интегрира речника в блога/форума си и машината да проверява коментарите за правопис.

Толкова е логично и нискобюджетно (по мои изчисления ще отнеме година и ще струва колкото 3 от черните коли на НСО), че не знам защо някой държавник не го е финансирал досега и да нахлузи един ореол от PR и обществена любов. След време като нищо да сложат този човек на банкнота; повярвайте ми. (Ако ползваме банкноти тогава.)

Първият коментар също си заслужава:

Преглед на профил marijka 6 май 2011 03:05

Ех, надай се. Никой от нашите хубостници няма да тръгне да си прави ПР на такова ниво, колкото и да е евтино. Друго си е кебапчета и простотия до шия - по-скъпо, но ефективно.


Това от днес.
---
Честит ви Ден на Победата/ Европа/ Майката или просто Честит Понеделник.


Виолета.

No comments: