Monday, May 02, 2011

Злободневие

Преди малко ми попадна статия във в. Дневник, цитираща немския "Ханделсблат" и темата "Бедността в България се увеличава".
Преди анализа, ето кратък цитат:

България е бедна, даже много бедна страна, a икономическата криза и непоследователните действия на кабинета допълнително увеличиха бедността. Това се казва в анализ на в. "Ханделсблат" за страната ни, цитиран от БТА.

И на самите българи им е ясно, че не са особено заможни, че богатите западноевропейци печелят средно три пъти повече от тях. Когато преди няколко седмици собственият им премиер ги призова към по-особен вид спестовност обаче, на мнозина им дойде в повече. Така авторът Щефан Менцел представя идеята на Бойко Борисов за самозадоволяване със селскостопански продукти и по-конкретно за садене на картофи.

Обикновено коментирам подобни проблеми в Skype, но тази заслужава по-сериозно внимание. Няма да осъждам управлението - всички сме наясно, че са зле и се гаврят с хората. Споделям от името на млад човек, който, живот и здраве, ще учи в чужбина скоро време. Не си мислете, че съм от заможно семейство и ще чакам парички от България. Нищо подобно. Намеренията са ми час по-скоро да си намеря работа и да се издържам сама, защото, както ще видите по-долу, не може да става и дума да се надявам на издръжка от бедната ни страна.

Та, по-рано днес ходих до агенция Интеграл, за да се регистрирам в сайт за настаняване в Холандия. Когато се прибрах вкъщи, разгледах по-обстойно условията при регистрация и особено впечатление ми направи един лимит - ако имаш годишен доход от ~ над 33 000 евро, трябва допълнително да се разбираш с фирмата за настаняване. Раздробено по месеци, излиза, че месечният доход не трябва да е над 2750 евро.

В горната статия се казва, че хората в Западна Европа вземат заплати поне три пъти по-големи от нашите, но нивото е всъщност доста по-различно.
От наблюдения знам, че масово хората във Великотърновско вземат не повече от 150-200лв на месец [като говоря за обикновени работници, продавачи, сервитьори и все такива масови професии с работно време от ~ 12 часа] при минимална заплата 240лв. [разликата се получава след облагане с данъци и какви ли не щуротии от страна на частният сектор]. Събрано излиза, че годишният доход на един обикновен българин е колкото месечната заплата на един обикновен западноевропеец [при минимална заплата от 1200 евро]. А какви ти сравнения с 33 000+ евро...

А иначе, така хубавата идея за равенство в ЕС къде отиде?
Ще заприличаме ли на евреи в нацистка Германия, на които им е нужно да си изкарват специално разрешение за работа и пребиваване [визирам последните данни, изнесени от Холандия - български и румънски граждани могат да бъдат наети на работа там, само ако работодателят има изрично разрешение да ги наема]?

Но както един приятел каза:
- Ами като си сложил бръмбар за премиер, такива ще са му изцепките...
Ще чакаме "бръмбарите" да ни унищожат до корен.


Виолета.

3 comments:

CrushingAxes said...

Who's Ханделсблат ? Seems handball in english ! o.O

Unknown said...

it's a german newspaper :D
never trust google translator.

CrushingAxes said...

LoL. Ok ! I would never guess ! Google translator can be tricky sometimes !