Wednesday, April 15, 2009

Напред!Науката е Слънце...

...което във ушите грей!
Защото всички ученици са заспали по чиновете,а слънцето ги пече по лишените от функциониращи мозъци глави,но няма да им увре акъла,това е сигурно.Аз също не съм по-различна,само дето сядам в тъмната част на стаята.
Всеки тръби,че образователната система в нашата мила родина куца,но по нашенски,никой не си мръдва пръста да оправи грешките.Отново сме в положение да чакаме да се смени правителството,ето че и изборите са близо,да се надяваме за една малко по-добра система.Вместо това,разбира се,ще получим още по-забатачена схема,която е претъпкана с всевъзможни матури(та дори и за първи клас).
Нека започнем,всъщност,от (вече) пословичният Първи клас.Едно време какво щастие беше да ти подлеят вода,два месеца преди това са накупени тетрадки,буквари и има някаква тръпка.Сега какво?!Първокласниците не стига,че тръгват с нежелание на училище тъй като вече са подучени от по-големите си батковци и каки,ами и пак по подражание на по-големите нито учат,нито ходят на училище.Вчера сутринта,докато се завъртях в коридора,дочух разговор от горният етаж.Там живеят младо семейство с момиче в първи клас.Та то се тръшкаше като за световно,защото разбирате ли,не му се ходело на училище...Не е за пръв път,но след като постави условие пред майка си,че:
"-Ако не остана вкъщи,ще си купя бележка и пак няма да отида!"
Меко казано се втрещих.Не съм зубър,тази година дори ужасно ми падна успеха,не ходя редовно на даскало и си спестявам физиономията на тъпата ми класна,но не намирам извинение за думите на един първокласник.Не искам да знам,какво ще се случи с това дете,че и с наборите му,тъй като стадото си върви заедно,но се заформят щтрихите на една пост-апокалиптична картина на милата ни родина,която сигурно ще е завършена до 5 максимум 10 години.
Парадокса е в това,че всички първокласни мързели в зародиш ще трябва(по принцип де,не че непременно ще) да стигнат до горните класове,само дето там ги чакат една камара матури и изпити,които няма да преминат(заплащането,разбира се,винаги се толерира).Преминаваме през про-гимназиално и гимназиално(зависи от портфейла,не от знанията) обучение.Междудругото прагът на завършване на основно и средно образование падна и най-вероятно ще смъкнат летвата още по-надолу.Та който изобщо стигне до университет,като предварително всякакви матури и изпити сигурно ще са премахнати,ще си плати и висшето и най-вероятно ще получи висок пост в обществото и службата си.Това,че държавата ще се препълни с некомпетентни хора е друг въпрос.Ще кажете,че то има и умни хора,които се учат.Да,ама не.Умните хора,щото са умни,при първа възможност ще пропълзят до границите и от там нататък ги чака волен полет с широко разперени криле из чужбината.
Ето ви и завършеният пост-апокалиптичен..или направо апокалиптичен,пейзаж.Красиво нали?Но само да ако го гледате в рамка,на някоя изложба,както гледат европейците на нас в момента,само че те го правят с неприкрит сарказъм(сетете се за скандала с българският кенеф на международно експо).А ние все още се мислим за велики.
Е,аз и утре,тоест днес,ще пропусна даскало,тъй като часът отново е почти 4 сутринта,а инсомнията не прощава,но ще си запазя късчето неслънчасало(надявам се и все още функциониращо) парче от мозъка,та живот и здраве,да ми свърши малко работа занапред.
Гузната ми съвест отдавна не диктува ставането сутрин.
Нямам сили да проверявам писаното,тъй че прощавайте за грешките или за липсата на смисъл.
Лека ви нощ или добро утро,кой както му харесва.
До следващият път,в който нередовният драскач ще се сети да дращи в нередовният си блог.

Виолета

5 comments:

PRODIGYFIED said...

Съгласен съм, и на мен не ми се ходеше на първия учебен ден с довода: "Ще ме питат за неща които не знам", но вече ми липсва училището...

Д-р АЛУ said...

Герге,странно е че ти липсва...
На мен нито за миг не ми е липсвало - нито то,нито ежедневието ми,създадено около него. Липсват само определени хора,но когато се виждаш често и с тях,училището остава просто досаден спомен.

А относно поста,make no mistake,this world has already fallen.
Няма да се оправи.

PRODIGYFIED said...

липсва ми срещата с ерудирани хора, както и с част от класа ми, който сега е пръснат било по България, било извън нея, кофти е да не можеш да пиеш по Бира с човек с който си учил и поддържал контакти 5+ години

Anonymous said...

Аз искам образователните институции да спрат да носят част от функциите на казармата (тук е така от детската градина до университета.. и предполагам не само тук). Едно радикално решение: маха се всичко "задължително" и остават няколко изпита необходими за придобиване на диплома за основно/средно образование. Въобще като погледна назад към гимназията, който искаше намираше начин да се развива въпреки нея, който искаше намираше начин да не научи нищо, отново въпреки нея. Нещо не стана ясно каква роля тя трябваше да изпълни. С университета е същото.. жалко, че в България той има статус на "задължителен".. за това мога да изпиша доста, но другаде, няма да досаждам тук. Докторе, защо да не се оправи.. ще се оправи.. после пак ще се развали.. и пак ще се оправи.. и отново, и отново.

Unknown said...

Да спрат,ама не спират.Дори напротив,тъпчат ги с още повече дисциплини,докато не се пръснат.